La Elisabete i el grup terapèutic
21/10/2020
Premis Lletra Magenta
19/11/2020

Día mundial de la prevenció contra l’abús sexual infantil

“Si el 20% de nens i nenes que pateixen abús sexual fos una xifra de víctimes d’una malaltia, estaríem davant d’una pandèmia”

  • Vicki Bernadet, fundadora de la Fundació Vicki Bernadet contra l’abús sexual infantil, reclama més atenció a una infància que, “durant el confinament, ha pogut patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos hagin estat més greus”.
  • S’estima que el 80% de les agressions sexuals es produeixen en l’entorn de confiança del nen o nena i el 65%, dins de la família.
  • En col·laboració amb Ogilvy Barcelona, la Fundació llança avui (Dia Mundial de la Prevenció contra l’Abús Sexual Infantil) una campanya de sensibilització basada en un espot de primers plans de nens i nenes que il·lustren la xifra de que 1 de cada 5 menors és víctima d’abús sexual abans de fer 17 anys, segons l’Organització Mundial de la Salut.
  • El confinament ha digitalitzat les teràpies de la Fundació, obrint la possibilitat d’atendre online a víctimes de tot Espanya.Barcelona, 19 de novembre de 2020. No serà fàcil establir xifres concretes sobre l’augment de casos d’abusos sexuals infantils durant l’estat d’alarma i els posteriors confinaments decretats per frenar la corba de contagis per la Covid-19. Les dades solen analitzar-se a any vençut, però, a més, la violència sexual en nens i nenes té implicacions psicològiques i emocionals que dificulten la seva denúncia en curts períodes de temps.Estem parlant de víctimes menors d’edat que no solen ser les que demanen ajuda; són els adults del seu entorn els que majorment llancen el crit d’auxili. Inexistent, òbviament, si aquests mateixos adults són els abusadors. Una situació més freqüent del que pensem, ja que són diverses les investigacions que estableixen que entre el 80% i el 85% dels abusos sexuals infantils es produeixen en l’entorn de confiança (familiars, educadors, monitors i, en definitiva, adults que exerceixen un status de poder i proximitat davant a l’infant). D’aquest percentatge, entre el 65% i el 70% són casos dins de la família. Una família que s’ha vist (i encara en certs períodes de temps es veu) obligada a conviure aïllada en el seu habitatge, sense més contacte social, les 24 hores del dia. “Durant els períodes de confinament imposats per intentar frenar la propagació del coronavirus, els nens i nenes poden patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos siguin més greus”, afirma Vicki Bernadet, fundadora de la Fundació Vicki Bernadet contra l’abús sexual infantil. “No obstant això, trigarem temps a tenir una radiografia exacta d’aquests casos, entre altres coses perquè les denúncies de violència sexual en la infància sovint les posa la víctima quan ja és adulta” – afegeix.

    A Europa, els EUA i el Canadà, un 20% dels nens i nenes han estat abusats sexualment. “Si fossin les víctimes d’alguna malaltia, estaríem parlant d’una pandèmia”, diu la Vicki. La realitat és molt diferent: “L’abús sexual infantil no està en l’agenda política ni social”. Ni abans, ni durant la pandèmia. A la Gran Bretanya, per exemple, sí que s’ha posat el focus en els menors. El Servei d’Infància de Govern Britànic ha alertat que el nombre de nens i nenes que han patit lesions greus de tot tipus durant el confinament s’ha incrementat una cinquena part respecte a l’any anterior. Tots passem més temps a casa aquests dies i per a la majoria dels nens és un lloc còmode, però per altres pot ser una font de perill. “L’aïllament social provoca més contacte entre nens i els seus pares i mares, que sovint han perdut la feina i s’han vist abocats a una gran inestabilitat econòmica i incertesa, de manera que la infància viu amb més tensió i, per tant, major risc de violència “, explica la Vicki.

    Tal com denuncia una publicació de l’Association for Child and Adolescent Psychiatry, els tancaments obligatoris impostos per frenar la pandèmia han aïllat els nens a casa seva, però també els han aïllat dels recursos que podrien ajudar-los en cas de patir una agressió sexual o del seguiment necessari quan ja passava per impedir que els episodis s’agreugin o es repeteixin. En general, les mesures restrictives imposades en molts països no han anat acompanyades de noves maneres d’accedir a les ajudes necessàries. Segons la Fundació Vicki Bernadet, el problema no és només la manca de recursos econòmics, que a Espanya està per sota dels nivells de la resta d’Europa, sinó també l’accessibilitat. “Cap institució pública s’ha preocupat de fer intervencions en els casos ja existents per veure si durant el confinament aquests nens estaven patint abusos; ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l’ordinador per demanar ajuda, ni s’han plantejat noves formes d’ajuda”.

    Detectar els casos d’abusos sexuals per ajudar les víctimes i contribuir a erradicar aquesta xacra social requereix la implicació de tota la societat, que ha d’estar atenta per denunciar no només els casos que ja han generat danys visibles (i, per tant, greus) en el físic dels nens, sinó també els que no hagin deixat marques en els seus cossos o les situacions que són sospitoses de derivar en agressions sexuals. “Pot ser que no ens sentim còmodes, però les preguntes correctes per part de l’adult protegeixen als nens”, diu la Vicki. El problema ve de lluny i de base, perquè, segons aquesta dona valenta, fundadora de la Fundació que porta el seu nom i víctima també d’abús sexual dels 9 als 17 anys, “no totes les famílies saben parlar amb els seus fills”. I parlar, preguntar, és importantíssim per detectar un perill que es troba en qualsevol lloc. També a Internet, on han augmentat els casos d’abús sexual infantil i el consum de material d’explotació sexual infantil, segons l’Europol.

    Cal que tots posem de la nostra part. La contribució de l’administració és clau a nivell econòmic per facilitar la detecció precoç del problema, les denúncies i la recuperació física i emocional de les víctimes; però també és essencial la seva tasca de conscienciació. “Ha de posar èmfasi en comunicar el problema i sensibilitzar els ciutadans de la necessitat de denunciar davant de qualsevol sospita d’agressió sexual a un menor”, assegura la Vicki.

    Un espot i una falca per a fer visible l’abús sexual

    Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 5 menors pateix abús sexual abans de fer els 17 anys. Basant-se en aquesta xifra esgarrifosa, Ogilvy Barcelona ha col·laborat amb la Fundació Vicki Bernadet per llançar avui 19 de novembre (Dia Mundial de la Prevenció contra l’Abús Sexual Infantil), una campanya de conscienciació que doni visibilitat a l’abús sexual infantil. Ho fa mitjançant un anunci basat en primeríssims plans de nens i una locució que culmina amb la pregunta: “Què més et cal saber per ajudar-nos?”. “Amb aquesta campanya busquem que sigui l’espectador qui conjecturi i es pregunti qui dels 5 protagonistes pot ser l’abusat i que ell mateix s’adoni que dóna igual ‘el qui’, allò que és greu és ‘el què’, explica Enrique Almodóvar, Creative Lead d’Ogilvy Barcelona i director creatiu de la campanya.

    L’objectiu és fomentar les donacions i recaptar fons per a l’entitat, que des de 1997 treballa en l’atenció integral de les víctimes d’agressions sexuals, la prevenció dels casos, la formació d’equips educatius, monitors i famílies per detectar-los i la sensibilització social respecte a aquesta problemàtica. Canviar els números depèn de tots, en un intent d’apel·lar a la consciència individual i col·lectiva perquè aquest “1 de cada 5 nens” es transformi en un 0.

    És la segona campanya consecutiva que Ogilvy Barcelona crea de forma altruista per a la Fundació, i tant l’espot com la falca s’estan difonent en televisions i ràdios d’àmbit nacional i local i en les xarxes socials de l’entitat amb el hashtag #LaInfanciaNOesToca. “Quan un s’adona que 1 de cada 5 nens o nenes pateix abús sexual, el primer que fa és contar quants infants coneix i, per estadística, quants podrien patir abusos sexuals, perquè això passa a totes les esferes i realitats socials. No cal saber exactament qui ho pateix, saber que està passant hauria de ser suficient per a actuar”, diu l’Enrique.

    La Fundació atendrà online a víctimes de tota Espanya

    Des del primer moment del confinament, la Fundació Vicki Bernadet ha treballat sense pressupost per donar continuïtat als recursos que ja estaven en marxa i garantir l’ajuda que ha vingut prestant des de 1997. Durant el període d’alarma, va rebre 122 noves demandes d’ajuda, de les quals van sorgir 40 noves acollides de primera visita, 30 nous casos de teràpia i 11 assessories jurídiques.

    La necessitat de seguir responent de forma online ha trepitjat l’accelerador de la digitalització de l’entitat, que ha obert una finestra per exercir la seva tasca no només a Barcelona i Saragossa, on disposa de seus físiques, sinó també en qualsevol altre lloc d’Espanya, Amèrica del Sud i la resta de món. Les teràpies en línia ja s’han generalitzat, i encara que no sempre funcionen perquè hi ha qui prefereix la presencialitat, la fundació ha constatat que la pantalla pot contribuir a augmentar el nombre de demandes i la sol·licitud d’ajuda. Per això, els empleats de la Fundació Vicki Bernadet s’han format i ho segueixen fent per seguir donant els millors serveis. Uns serveis entre els quals destaca la formació, que durant el confinament ha arribat a 613 beneficiaris de l’àmbit escolar, familiar i de temps lliure. “Tant de bo- diu la Vicki- això sigui una oportunitat perquè la visió comunitària que ha aflorat amb la pandèmia, en què els veïns han aplaudit junts en els seus balcons i han tocat instruments per animar a la comunitat, es traslladi a causes com l’abús sexual infantil, fins ara relegat socialment i silenciat”.

    SOBRE LA FUNDACIÓ VICKI BERNADET

    La Fundació Vicki Bernadet treballa des de 1997 en l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils. La seva fundadora, Vicki Bernadet, va ser víctima d’abús sexual des dels 9 als 17 anys. El seu esperit de lluita, el seu inconformisme i determinació van portar a crear la institució que ara porta el seu nom, amb la intenció que altres víctimes comptaran amb recursos especialitzats i un espai de suport on acudir per trobar ajuda. La Fundació és, a hores d’ara, una entitat referent a nivell estatal especialitzada en abusos sexuals a menors (comesos en l’àmbit familiar i l’entorn de confiança del nen o nena), que treballa aquesta problemàtica de manera integral a través d’assessorament jurídic per a víctimes i famílies, assessorament a professionals, actuacions de prevenció i sensibilització amb menors i les seves famílies, formacions a professionals i actuacions de sensibilització a la població en general. Compta amb una seu física a Barcelona i una altra a la Comunitat Autònoma d’Aragó. Per a més informació: https://fbernadet.org/es/ Twitter: @FVBernadet i Facebook.com/FVBernadet

    SOBRE OGILVY

    Ogilvy desenvolupa campanyes de comunicació icòniques i trencadores des del dia en que el seu fundador, David Ogilvy, va obrir la seva agència a 1948. Actualment és una xarxa global creativa i integrada, reconeguda i premiada internacionalment, que treballa per fer que importin tant les marques de la Fortune global 500 com les companyies locals. Compta amb 131 oficines a 83 països. L’agència crea experiències i dissenya accions de comunicació que donen forma a cadascuna de les necessitats de les marques a través de sis especialitats bàsiques: Brand Strategy, Advertising, Customer Engagement and Commerce, PR and Influence, Digital Transformation i Partnerships. Ogilvy és una

    page4image63592448

    companyia de WPP (NASDAQ: WWPGY). Per a més informació: http://www.ogilvy.es/ @OgilvyES i Facebook.com/OgilvyES.

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.