‘Units la força es multiplica’
11/05/2017
Obrim inscripcions per als cursos d’estiu 2017
08/06/2017

Com ensenyem als infants i adolescents a protegir-se?

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Avui dia sembla que es parla de sexualitat sense problemes i que els infants i adolescents n’estan informats però, des de l’experiència de la Fundació, veiem que aquest encara és un tema tabú. Molta informació es basa en la prevenció d’embarassos i malalties de transmissió sexual però no tant en parlar de respecte, intimitat o afectivitat. Per això, és bàsic trencar aquests tabús sobre la sexualitat per així poder afavorir la detecció i la prevenció de l’abús sexual infantil.

No hi ha violències o abusos petits

Hem d’entendre fins a quin punt tolerem tot tipus de violències i com això desprotegeix la nostra infància i adolescència. Tenir-ho en compte ens ajudarà a ensenyar a la nostra infància i adolescència a saber posar límits i a prevenir situacions abusives, també l’abús sexual infantil.

Parlem de sexualitat i afectivitat

Però no podem parlar de l’abús sexual infantil com un problema aïllat i independent. Per a les activitats de prevenció que fem amb infants i adolescents, és necessari contextualitzar-ho dins d’una visió més àmplia de la sexualitat, que mostri també els aspectes positius i conceptes com les emocions, l’afecte, el plaer,…

Des de la Fundació Vicki Bernadet, part d’aquesta feina la fem, per exemple, amb l’activitat Paraules que fan xarxa que fem a centres oberts amb infants, joves, professionals i famílies. Aquesta ajuda a trencar dinàmiques de relacions abusives i evitar situacions de risc. Permet també donar un espai a moltes famílies per a que reflexionin sobre la manera que tenen de relacionar-se amb els seus fills o filles, que pensin sobre les seves dinàmiques familiars,.. És un espai de reflexió i acompanyament.

[/vc_column_text][tt_icon_block show_icon=”yes” icon_style=”icon-default” icon_type=”fontawesome-icon” icon_position=”icon-position-left” icon_color_option=”custom-color” fontawesome_icon=”fa fa-quote-left” icon_color=”#00969f”]

Els principals impediments per a la revelació de l’abús sexual als familiars van ser la por de no ser creguts, la vergonya i la por de causar problemes a les seves famílies. Els principals impediments per no buscar l’ajut d’altres recursos van ser: el desig de mantenir el secret, la falta de consciència d’haver estat víctima d’abús sexual, la manca de confiança en els adults i professionals, la por de les conseqüències de la revelació i la ignorància de l’existència o funcionament de les agències de protecció i altres serveis públics, no saber on eren, com accedir-hi ni què feien. (Crismaa et al., 2004)

[/tt_icon_block][vc_column_text]

Empoderar als nens i nenes

Paraules que fan xarxa té com a objectius capacitar i empoderar als nens i nenes per prevenir i detectar situacions abusives. Entrenant específicament habilitats d’autoprotecció amb prou temps perquè puguin integrar-ho i, també, per a que els pares les incorporin per tal de reforçar-les a la llar. Vol dir aconseguir que infants, famílies i professionals vegin que es pot parlar d’aquests temes de manera natural, sense generar pors i creant ambients protectors.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]L’activitat ‘Paraules que fan xarxa’ és possible gràcies a la col·laboració de:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”6306″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]

Select an available coupon below
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.