Preguntes freqüents

Aquí trobaràs respostes als dubtes més comuns. Si no trobes la resposta que cerques, no dubtis a posar-te en contacte.

  • Servei d’Atenció Terapèutica i Jurídica
Com s'accedeix al servei?
Per a accedir al servei d'atenció de la fundació has de trucar per demanar hora amb una de les treballadores socials. Aquest és un espai d'assessorament psicosocial amb l'objectiu d'explorar la demanda i explicar les condicions del servei.
Es realitza tractament terapèutic en cas de sospites d'un cas d'abús sexual infantil?
El Servei d'Atenció no és un servei de detecció ni exploració en casos de sospites. És un servei de tractament de l'abús sexual infantil quan existeixen seqüeles associades i, en el cas dels menors, quan ja s'ha realitzat l'exploració dins del circuit públic corresponent. Si tens sospites d'un possible cas d'abús sexual infantil, siguis un familiar o un professional, podem assessorar-te sobre el circuit i el protocol que has de seguir.
La Fundació Vicki Bernadet té un servei d'urgències?
No, en cas d'urgència has d'anar al teu hospital de referència de la xarxa pública o trucar al telèfon gratuït d'atenció a la Infància i adolescència (116 111). En funció de la comunitat autònoma en la qual resideixis hauràs de seguir el teu protocol d'actuació contra el maltractament de nens i adolescents corresponent. A més, recorda que perquè la nostra entitat pugui atendre un menor és necessari que hi hagi denúncia prèvia i un diagnòstic realitzat.
El Servei d'Atenció Terapèutica i Jurídica realitza informes pericials?
L'equip del Servei d'Atenció Terapèutica i Jurídica de l'entitat no fa treballs com a perits ni psicòlegs forenses i, per tant, no realitza informes pericials. Davant una sospita, sí que realitzem assessorament per a derivar en el circuit corresponent. Una vegada realitzat el diagnòstic i la denúncia corresponent (necessari en el cas que la víctima sigui un menor), podem iniciar el procés terapèutic amb un dels professionals de la Fundació Vicki Bernadet.
S'ha d'interposar una denúncia per a poder ser atès en la fundació?
En cas que la víctima sigui menor d'edat, l'abús sexual infantil és considerat un delicte públic i està tipificat en el Codi Penal com un delicte contra la llibertat i indemnitat sexuals pel que tota persona coneixedora d'aquest delicte té l'obligació de comunicar-lo. Quan la persona passa a ser adulta passa a ser un delicte privat que només la persona mata pot denunciar.
Es pot treballar l'abús en la infància quan ja ets adult?
Sí. El 72% de les persones que atenem en el Servei d'Atenció Terapèutica i Jurídica de l'entitat són adults que van patir abusos sexuals en la infància. Per a les víctimes és molt difícil parlar mentre estan ocorrent els abusos. De fet, segons les recerques realitzades, es calcula que només un 10% és capaç de demanar ajuda. Això es deu a diferents factors: la por de trencar la família, el sentiment de culpa, no saber en qui poder confiar… Aquests i altres fan que moltes víctimes d'abús sexual infantil no siguin capaços de parlar d'això fins a l'edat adulta i, per tant, de seguir un procés terapèutic per a tractar les conseqüències té aquest fet traumàtic també en l'edat adulta.
Atén un menor en teràpia sense que els seus pares estiguin informats?
En cas que la víctima sigui una persona menor de 18 anys és necessari que vingui acompanyada dels seus referents familiars perquè aquests estiguin informats de la tasca que realitzem. A més, és recomanable comptar amb el suport dels seus referents familiars i que aquests rebin assessorament i suport també.
Si soc professional i tinc dubtes o sospites sobre un cas d'abús sexual infantil, puc demanar un assessorament a la Fundació Vicki Bernadet?
Si, l'equip del Servei d'Atenció de la Fundació ofereix assessorament i orientació sobre com actuar, els protocols i recursos existents davant una sospita o verbalització d'un cas d'abús sexual infantil. Respondrem a la teva demanda de forma personalitzada valorant també les necessitats i si és necessari realitzar un assessorament o una supervisió del cas. A més, oferim formació especialitzada dirigida a professionals que treballen amb la infància i adolescència. Prevenció en tots els nivells, amb especial atenció a aquells col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social.
És un servei públic i gratuït?
La Fundació Vicki Bernadet és una entitat privada que disposa d'una part de places subvencionades per als diferents serveis que oferim (acolliments, teràpies individuals, teràpia grupal, etc.). Durant el servei d'acolliment, la treballadora social t'informarà sobre quins requisits és necessari tenir per a poder rebre una plaça subvencionada.